Linguapax
International

Som una associació sense ànim de lucre. Treballem per protegir i revitalitzar la diversitat lingüística mundial a favor del diàleg intercultural i la pau.

L’organització:

1

Contribuïm que totes les llengües del món tinguin el mateix reconeixement social, polític i legal, i els recursos necessaris per poder ser utilitzades en qualsevol àmbit, per poder ser apreses i transmeses.

3

Desenvolupem projectes de sensibilització sobre el valor de la diversitat lingüística i la necessitat de protegir i promoure els drets lingüístics dels individus i les comunitats.

5

Donem suport a projectes d’educació en llengües autòctones i educació multilingüe.

7

Investiguem les diferents formes de defensa i promoció de les llengües en perill i de la diversitat lingüística mundial, i les difonem a través de les nostres publicacions.

2

Promovem i donem suport a projectes de documentació i revitalització lingüística de les llengües minoritzades i amenaçades.

4

Promovem la inclusió de la perspectiva intercultural i de la diversitat lingüística en diferents àmbits (educatiu, artístic i digital).

6

Estudiem els factors que posen en perill la diversitat lingüística mundial i alertem dels riscos que s’hi relacionen.

8

Elaborem recomanacions polítiques per a una gestió de la diversitat lingüística que respecti els drets lingüístics i reconegui el valor de totes les llengües.

Valors i objectius

Valors Linguapax

Totes les llengües són igual de dignes, més enllà de les diferències entre comunitats lingüístiques en els aspectes demogràfics, polítics, econòmics i jurídics.

Totes les llengües són font i instrument de coneixement i de creativitat. Les llengües formen part de la identitat de les persones i de les comunitats, contenen i expressen el seu vincle amb l’entorn personal, cultural i natural.

Utilitzar la pròpia llengua és essencial per a l’autoestima i el benestar de les persones i les comunitats. Els drets lingüístics són drets humans inalienables.

Objectius Linguapax

Contribuir que totes les llengües del món tinguin reconeixement social, polític i legal.

Afavorir que totes les llengües del món -especialment les llengües amenaçades o minoritzades- tinguin els recursos necessaris per al seu ús en qualsevol àmbit, per al seu aprenentatge i per a la seva transmissió intergeneracional.

Incidir perquè els governs i les institucions protegeixin i promoguin l’exercici efectiu dels drets lingüístics de les persones i les comunitats de parlants.

Història de Linguapax

Història de Linguapax

L’origen de Linguapax és una trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987 sota el lema “L’ensenyament de les llengües estrangeres per a la pau i l’entesa”.

Una segona reunió a Sitges (1988) i una tercera convocada a Saarbrücken (1990) van aprofundir la idea que si bé l’aprenentatge de llengües maternes i estrangeres era important per obrir les perspectives i trencar l’egocentricitat, calia alhora sensibilitzar els estudiants sobre la diversitat cultural i lingüística del món i posar aquestes eines de comunicació que són les llengües al servei de l’entesa i la solidaritat.

Trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987

1994 - 2006

La quarta trobada, celebrada a Barcelona el 1994, va formalitzar la responsabilitat compartida d’aquest projecte d’abast internacional entre el Sector de l’Educació de la UNESCO i el Centre UNESCO de Catalunya. El 2001, arran de canvis estructurals i polítics a la UNESCO, el Centre UNESCO de Catalunya va impulsar la creació de l’associació Linguapax per donar continuïtat al projecte ja consolidat a l’escenari internacional. (Inscrita al Registre d’Associacions de la Generalitat de Catalunya amb el número 24740). El 2006, Linguapax es va dotar d’una Xarxa Internacional amb delegacions als diferents continents.

Trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987

2016 - 2017

A l’abril del 2016, l’Assemblea General de Linguapax va aprovar la modificació dels seus estatuts per adaptar-los a la Llei 4/2008, de 24 d’abril, del llibre tercer del Codi Civil de Catalunya.

Al juliol del 2017, com a conseqüència de la sol·licitud presentada per Linguapax, la directora general de la UNESCO, Irina Bokova, estableix relacions oficials entre la UNESCO i Linguapax, concedint-nos un estatut consultiu, i restableix d’aquesta manera el vincle original entre ambdues organitzacions. Vegeu el Comunicat oficial.

Trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987

Maig 2019

El president de l’IEC i la presidenta de Linguapax subscriuen, el maig de 2019, un acord marc de col·laboració mitjançant el qual l’associació es compromet a col·laborar, atesa la coincidència d’objectius, amb la Càtedra UNESCO de Diversitat Lingüística i Cultural i, si escau, amb la Secció Filològica i amb les altres seccions i societats vinculades a l’IEC, a través del desenvolupament de projectes i activitats relacionats amb els seus objectius constitutius.

A través d’aquest acord s’estableix també que Linguapax desenvoluparà preferentment les seves activitats de secretaria i tresoreria a les instal·lacions de I’IEC, el qual cedeix l’espai adequat a l’edifici del carrer Maria Aurèlia Capmany, 14-16, 08001 Barcelona.

Trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987

Actualitat

Actualment, Linguapax treballa per potenciar l’entitat, i per assegurar així que aquesta institució catalana pugui continuar liderant, arreu del món, actuacions significatives a favor de la diversitat lingüística, de l’educació multilingüe i de la pau mitjançant el respecte a la diversitat cultural. Linguapax manifesta el seu compromís d’esdevenir un servei per al país, tot posant a disposició de les entitats i les estructures ja existents a Catalunya els coneixements adquirits al llarg de la seva història, la xarxa d’experts internacionals de primer nivell que conformen el seu consell assessor, els estudis i publicacions fets fins ara, i les múltiples experiències de bones pràctiques recollides arreu del món.

Si voleu saber-ne més, podeu llegir la primera edició del Linguapax Review dedicada a la història de Linguapax des dels seus inicis.

Trobada d’experts convocada per la UNESCO a Kiev, Ucraïna, el gener del 1987