Escola Valenciana

País Valencià. Premi Linguapax 2014

És una entitat cívica formada per 29 associacions comarcals i d’àmbit de país. El principal objectiu de l’entitat és la normalització lingüística en tots els àmbits d’ús de la llengua, amb especial incidència en el sistema educatiu valencià.

Van començar la seva activitat en el camp educatiu entre els anys 1984 i 1986, quan naixen les primeres Coordinadores, que finalment es federaren el 1990 amb el nom d’Escola Valenciana – Federació d’Associacions per la Llengua, amb l’objectiu de potenciar la creació d’un sistema educatiu amb el valencià com a llengua vehicular. En aquest marc van nàixer les Trobades d’Escoles en Valencià, aplecs lúdics i reivindicatius que han esdevingut el projecte amb més ressò de l’entitat. Les festes per la llengua reuneixen cada any més de 220.000 persones entre pares, mares, alumnes i mestres en les vora 20 trobades comarcals.

En els últims anys l’entitat ha conservat l’acció a l’escola i ha ampliat el treball en matèria de normalització lingüística a la resta d’àmbits d’ús socials. Educació, música, cinema, literatura, cultura popular, multiculturalitat, voluntariat, sostenibilitat i democràcia participativa són els pilars d’una nova visió d’Escola Valenciana com a entitat global, que ha esdevingut un grup de pressió constant i constructiu en la vida social, educativa i política valenciana.

Tots aquests camps d’actuació s’han materialitzat en projectes i serveis concrets com el Voluntariat pel Valencià, La Gira- Festival Itinerant de Música en valencià, l’Acosta’t al Territori, el Cinema a l’Escola, l’Oficina de Drets Lingüístics, així com la Devedeteca, la col·leció “l’Àlbum” i els Tallers de Cultura Popular.

El jurat del premi, format per quaranta-cinc experts internacionals, ha valorat l’encert d’una col·laboració eficaç entre els múltiples actors que treballen pel futur de la llengua valenciana, el caràcter, constructiu, festiu i popular dels programes d’Escola Valenciana, i el fet que es tracta d’una experiència exemplar per a altres comunitats lingüístiques que treballen pel respecte a la diversitat lingüística i al pau.

Fernand de Varennes va lliurar el Premi Internacional Linguapax 2014 en el marc de la XII Nit d’Escola Valenciana (Albal, 22/11/2014), la cerimònia anual en què la federació lliura els seu guardons “Intentant la llibertat”. L’acte, conduït per presentadors del desaparegut Canal Nou, estava dedicat a la cançó improvitzada i va comptar amb actuacions del País Valencià, les Illes, Catalunya i Euskal Herria. Fernand de Varennes va remarcar que “la cerimònia d’avui s’inscriu en un context històric molt particular. Aquest context és únic, però es repeteix a molts indrets, cada vegada que un govern no respecta la voluntat dels pares que desitgen que els seus fills siguin educats en la seva llengua, i aquesta és la llengua pròpia del territori.